• No products in the cart.
Shop by our top categories...
Search result for:

Ingredients:

1-1,5 kg hobotnice
1 kapula (obična ili ljubičasta ili mlada kapulica)
1-2 žlice kapara iz octa
1-2 rajčice ili 10-tak cherry rajčica
peršin
sol
papar
obilato fino maslinovo ulje
malo vinski ocat, aceto balsamico ili limunov sok
1 zdjelica rikule salate
po želji:
2 krumpira
25 dag očišćenih repova škampi
malo listova zelene salate

Priprema:

  1. Hobotnica mora odležati u ledu bar 24 sata da bi se brže skuhala. Ako ste kupili frišku hobotnicu, prvo je očistite pa zaledite. Izvadite oči; nožićem sa strane oka probodite kožicu pa podvucite nožić ispod oka i izvadite ga-pazite da vas ne popršće.Izvadite zube-to možete prstima; “izvrnite” joj donji dio naopako i očistite utrobu. Operite i zaledite. Led će je omekšati. Hobotnica se kuhanjem jako stisne, pa je zato treba malo više, posebno ako se pravi bez krumpira.
  2. Hobotnicu bez odmrzavanja stavite kuhati u lonac sa hladnom vodom, samo da je prekrije. Najbrže će se skuhati u expres loncu sa malo vode, a ako je kuhate u običnom loncu kuhanje ćete ubrzati ako u vodu stavite 2-3 plutena čepa. Pluteni čep povuče kamenac iz vode pa se hobotnica prije skuha.

    U nekim receptima (ne za salatu) hobotnica se poslužuje u komadu. Tada je odmrznite i uzmite za tijelo pa krakove polako spuštajte u ključalu vodu – lijepo će se nakovrčati. Ponovite 2-3 puta, pa onda ubacite cijelu hobotnicu. Hobotnica je kuhana kada vilica lagano prođe kroz meso. Ohladite je u vodi u kojoj se kuhala.

  3. Ohlađenu hobotnicu izvadite iz vode, pa joj odvojite krakove od tijela. Svu kožu zgulite, lako ide-uhvatite krak za jedan kraj, stisnete i povučete kožu prema drugom kraju. (Tko voli, može ostaviti kožu).

    U tijelu hobotnica ima male, tanke, plastične “koščice” pa i njih očistite (ništa strašno nije ako vam i ostanu jer su mekane). Izrežite hobotnicu na manje komade, ne presitno, krakove npr.na 2 cm dužine. Stavite u zdjelu.

  4. U zdjelu sa hobotnicom dodajte pripremljeno povrće: luk, rajčicu, kapare, peršin, krumpir ako koristite, rikulu, pa začinite: sol, papar, fino maslinovo ulje, ocat (najbolje aceto balsamico ili limunov sok).
 
en_GBEN