Sastojci:
ZA NADJEV:
- 400 ml pasirane rajčice ili pelata
- 2 luka
- 2 žličice origana
- papar
- 10ak slanih inćuna/srdela
- par maslina ili kapara
- svježi peršin
ZA TIJESTO:
- 1 kg oštrog brašna
- 4 dcl mlake vode
- 2 vrećice suhog kvasca
- sol
Tijesto umijesite kao za kruh uz dodatak malo soli i maslinovog ulja. Ostavite da se diže pokriveno krpom. Očistite slane srdele ili inćune i ugrubo ih natrgajte. Narežite luk na polumjesece i prodinstajte na maslinovom ulju. Dodajte pelate, papar i malo soli i ostavite kuhati 10ak minuta da se umak malo zgusne. U međuvremenu prepolovite tijesto na dva nejednaka dijela. Veći razvaljajte tako da prelazi rubove lima koji ste prethodno nauljili. Po njemu rasporedite umak od rajčica. Pobacajte komadiće slane ribe i masline/kapare. Sve dobro pouljite, popaprite i začinite origanom i svježim peršinom. Manji dio tijesta razvaljajte i njime poklopite pogaču. Donji dio tijesta prebacite preko gornjeg i rubove dobro pritisnite vilicom. Vilicom pobodite tijesto na par mjesta i ostavite 15 minuta da tijesto odmori. Pogaču pecite 35 minuta u prethodno zagrijanoj pećnici na 200°C. Kada je pogača pečena premažite je uljem i ostavite da odmori pa poslužite.